vrijdag 9 oktober 2015

Wetenschapper in top conditie na injectie met 'eeuwig leven'-bacterie

Een Russische wetenschapper heeft zichzelf met een 3,5 miljoen jaar oude bacterie geïnjecteerd op zoek naar het eeuwige leven.

De Bacillus F bacteriestam


In 2009 werd diep in de permafrost van het Siberische Jakoetië een 3,5 miljoen jaar oude bacteriestam, Bacillus F, ontdekt die al miljoenen jaar in extreme omstandigheden wist te overleven. Wetenschappers ontdekten al snel dat muizen en fruitvliegjes die aan de bacterie werden blootgesteld een sterker immuunsysteem kregen en langer vruchtbaar waren.

Anatoli Brouchkov tijdens de expeditie in het Siberische Jakoetië  
De Russische wetenschapper Anatoli Brouchkov, hoofd van het departement poolonderzoek van de universiteit van Moskou, ging nog een stapje verder. Na succesvolle experimenten op muizen en fruitvliegjes wilde hij de bacterie op zichzelf uitproberen, om te kijken of het beschermt tegen celbeschadiging en mogelijk de sleutel is tot een eeuwig leven.


Het resultaat tot dusver? Brouchkov voelt zich naar eigen zeggen geweldig. 'Ik werk langer met een hernieuwde energie en ik heb de voorbije twee jaar geen griep gehad.' En hoe zit het met de mogelijke gevaren van het zichzelf injecteren met een bacterie die miljoenen jaren oud is? Brouchkov ziet er geen gevaar in, omdat de inwoners van Jakoetië dagelijks aan de bacterie blootgesteld worden door de smeltende permafrost, en zij in blakende gezondheid verkeren.

Bacterie werd getest op muizen en planten
Brouchkov zegt dat er meer onderzoek nodig is naar de mechanismes die de bacterie levend houden en hoe de bacterie het verouderingsproces tegengaat. Als de bacterie effectief blijkt te werken, dan zou er iemand weleens heel erg rijk ermee kunnen worden.


[Siberiantimes]

Populaire artikelen