maandag 12 oktober 2015

Ongeboren 'paard' ontdekt in buik 48 miljoen jaar geleden overleden moeder

Er is een fossiel van een ongeboren paard gevonden, waarvan de placenta nog intact is, na 48 miljoen jaar. Een wetenschappelijke mijlpaal.



Het ongelooflijk goed bewaard gebleven fossiel bevat de oudste baarmoeder van een zoogdier, dat ooit gevonden is.

Het 48-miljoen jaar oude skelet van een zwangere 'paard' en haar foetus bevatte buitengewoon goed bewaard gebleven weefsel van de de baarmoeder. Minder dan twee procent van alle fossiele-zoogdier vondsten levert degelijk goed gepreserveerd weefsel op. Bij de meeste vondsten alleen fragmenten gevonden, bijvoorbeeld van de kaak. Dit maakt deze ontdekking zeer bijzonder.

De vijf-inch metende foetus-skelet werd grotendeels intact gevonden, op de gebroken schedel na.



Dr. Jens Franzen, van het Senckenberg Research Intitute in Frankfurt, zei dat de ontdekking was "het oudste fossiel van de baarmoeder systeem van een placenta zoogdier". Het fossiel werd gevonden in een verlaten leisteen-steengroeve in Darmstadt in Duitsland. Het lag op de bodem van het meer - onaangetast door roofdieren - en pas ontdekt in 2000.


Met de restanten van de gerimpelde baarmoederwand, waren wetenschappers instaat de ontwikkeling van prehistorisch zwangerschappen onderzoeken. Het dier, een zogenaamde Eurohippus messelensis, wordt verondersteld een ​​vroege verwant te zijn van het moderne paard. Dit dier zou qua afmeting ongeveer de grootte van een kleine hond hebben. Uit analyse van de vondst, die 15 jaar geduurd heeft, blijkt dat de voortplanting van zoogdieren, over een periode van tientallen miljoenen jaren, weinig veranderd is.



Wetenschappers geloven dat de moeder stierf kort voor ze was bevallen, maar de redenen achter haar dood blijft een mysterie. Onderzoekers hebben geen aanwijzingen gevonden dat de dood van de jonge merrie verband houdt haar zwangerschap. Mogelijk was ze vergiftigd na het drinken van het water uit een prehistorisch meer.

[Express]

Populaire artikelen